8 zdrowych nawyków żywieniowych
o które zadbasz będąc w domu
Czasem okoliczności zmuszają nas do pozostania w domu. Kwarantanna, złamana noga, czy opieka nad członkiem rodziny – czas spędzony w domu możesz dobrze wykorzystać zmieniając swoje nawyki na lepsze.
Nieograniczony dostęp do kuchni i lodówki to okazja do przygotowywania świeżych potraw i możliwość jedzenia regularnych posiłków. Nie spiesząc się do pracy, czy spotkań masz możliwość jedzenia z większą uważnością i dokonywania lepszych wyborów żywieniowych. Poniżej lista tych zwyczajów, o które łatwiej zadbać kiedy mamy okazję pozostania w domu.
1.Delektowanie się jedzeniem
Przeżuwając pokarm powoli i dokładnie, bardziej się najadamy i lepiej trawimy. Jedząc wolniej i uważniej mamy większą przyjemność z jedzenia. Skupiając się na jednej czynności i wsłuchując w potrzeby organizmu zjadamy tyle ile potrzebuje nasz organizm. Kolory, zapachy, tekstury rozbudzają nasze zmysły na nowo.
2. Jedzenie z rodziną przy stole
Rytuały związane ze wspólnym jedzeniem przy jednym stole kreują atmosferę dającą poczucie zrozumienia i bliskości. Ponadto dowiedziono, że spożywanie rodzinnych posiłków chroni przed skrajnymi zachowaniami związanymi z kontrolą masy ciała u młodych ludzi.
3. Gotowanie, gotowanie, gotowanie
Gotując samodzielnie wiemy co znajduje się w potrawie. Mamy możliwość przygotowania dania dokładnie tak, jak lubimy. Ucząc się nabieramy wprawy, poznajemy produkty oraz swoje własne upodobania. Do wspólnego kucharzenia można zaprosić rodzinę, dzieci i świetnie się przy tym bawić.
4. Regularne jedzenie posiłków
Nadmierny głód, czy przejedzenie destabilizują organizm. Zachowanie jednakowych odstępów pomiędzy posiłkami to jedna z głównych zasad zdrowego odżywiania. Przerwy pomiędzy posiłkami są niezbędne do prawidłowego działania wszystkich układów ciała.
5. Przemyślane listy zakupów
Wcześniej zaplanowany choćby ramowy jadłospis ułatwia gotowanie, zapobiega marnowaniu jedzenia i oszczędza nasz czas i pieniądze. Idąc do sklepu z listą niczego nie zapominamy, nie kupujemy pod wpływem impulsu, a sklep odwiedzamy rzadziej.
6. Różnorodne śniadania
Czy spiesząc się rano zwykle robisz kanapkę i popijasz kawą? Może czas na kolorowy omlet, po którym wypijesz zieloną herbatę? Co, jeśli rozsmakujesz się w nowym daniu i umieścisz je w odświeżonym jadłospisie? Jest szansa, że zmiana rutynowego działania przyniesie lepsze nawyki. Różnorodność sprzyja zdrowemu odżywianiu.
7. Analizowanie składów produktów
Wiedza na temat tego, co spożywamy, to klucz do zdrowego odżywiania. Jeśli zdarza ci się, że w pośpiechu kupujesz to, co wpadnie akurat w rękę, poświęć chwilę na porównanie produktów na stronach czytajsklad.com lub czytamyetykiety.pl, Jest duża szansa, że znajdziesz zdrowsze zamienniki produktów, które zwykle kupujesz.
8. Próbowanie nowych przepisów
Próbowanie nowości rozbudza w nas kreatywność, zmienia punkt widzenia i przekonania. Ucząc się, zdobywamy cenną wiedzę i doświadczenie na przyszłość. Rozszerzając codzienny jadłospis o nowe dania dbamy zróżnicowanie dostarczanych do organizmu mikroelementów i witamin.
Każdy nawyk utrwala się podczas powtarzania. Im więcej powtórek, tym większa szansa na to, że nowe zwyczaje zostaną na dłużej, a może na zawsze. Więc zamiast włączać kolejny odcinek serialu… idź do kuchni i zacznij tworzyć!
Zostaw Komentarz